Slobodna producentska grupa „Neoplanta”




Šezdesetih godina u Kino-klubu „Novi Sad” izdvaja se grupa zaljubljenika u film koja se svojim radom posebno isticala. Ova generacija je stasala u veoma dobrim uslovima rada na amaterskom filmu. Svoje znanje i iskustvo stečeno u Klubu, grupa je koristila radeći povremeno naručene filmove zainteresovanim ustanovama i preduzećima. Ove projekte slobodna producentska grupa je radila nezavisno od Kino kluba.
            Grupu su činili: Branko Milošević, Slavuj Hadžić i Petar Latinović. Potreba za proizvodnjom filma je rasla, naročito zbog činjenice da televizija, tada, još uvek nije osvojila ove prostore. Sa zahtevima za snimanje filmova javljala su se različita preduzeća. U produkciji ove grupe snimljeni su filmovi: „Nove reke”, film koji je naručio Kanal DTD, „Ovnova čast”, film o običajima stočara u Južnom Banatu, naručen od strane Vojvođanskog muzeja, „Sterijin maj”, film o Sterijinom pozorju – pozorišnom festivalu i smotri domaćeg dramskog stvaralaštva koja se održava u Novom Sadu, zatim filmovi za FK „Vojvodina”, Jugopetrol i druga preduzeća i institucije iz Vojvodine. Pošto je interesovanje za snimanje filmova raslo grupa je odlučila da se proširi i u svoje redove primi nove članove. U sastav slobodne producentske grupe ušli su: pisci scenarija Stevan Stanić, Miroslav Antić i Ljuba Vukmanović, kao i prvi producent grupe Svetozar Udovički, koji će, kasnije, biti i prvi direktor „Neoplanta filma”. Ubrzo se grupi pridružio i Ilija Ika Bašić, čovek sa već bogatim filmskim iskustvom u filmovima snimanim u Beogradu i Zagrebu, koji je na sebe preuzeo deo organizacije grupe.
            Slobodna producentska grupa „Neoplanta” je 1966. brojala osam članova i ubrzo je iza sebe imala prilčno veliki broj snimljenih filmova. Ova činjenica svedoči o narasloj potrebi postojanja profesionalnog preduzeća za proizvodnju filmova u Vojvodini. Zapravo rad grupe je i tada bio profesionalan, ali osnivanjem profesionalne filmske kuće bili bi stvoreni bolji uslovi i profesionalizacija podignuta na viši nivo. Članovi „Neoplante” su ovo znali i od početka delovanja slobodne producentske grupe su vešto i smišljeno radili na dobijanju ovakvog statusa.

Kadar iz  filma „106 dana” koji je  realizovala slobodna producentska grupa „Neoplanta”.
Film je poslužio skupštini AP Vojvodine kao vizuelni izveštaj o katastrofalnim poplavama Dunava 1965. Ista skupština je, naredne 1966. donela odluku o osnivanju „Neoplanta filma”.

Нема коментара:

Постави коментар