Produkcija animiranih filmova

U želji da svoju produkciju sadržajno i žanrovski obogati, „Neoplanta film” je 1968. eksperimentalno proizvela animirani film „Zaljubljen u tri kolača”. Film je režirao Nikola Majdak, a kao glavni crtač debitovao je talentovani i već afirmisani karikaturista Borislav Šajtinac. U to vreme, u bivšoj SFR Jugoslaviji, na ovom filmskom žanru jedino se afirmisala i održala zagrebačka škola sa svojim poznatijim filmovima. Šajtinac i Majdak su bili uporni. Godine 1969. snimili su film „Izvor života”, koji je osvojio glavne nagrade na skoro svim svetskim festivalima animiranog filma. Borislav Šajtinac je dalje nastavio samostalno da stvara u „Neoplanta filmu”. Potvrdio se kao autor nekoliko crtanih filmova originalnog sadržaja i forme prepoznatljivih pod nazivom „Novosadski crtani film”.[1] Poneseni uspehom Borislava Šajtinca, koji je vrlo brzo izbio u sam vrh svetskog animiranog filma, u „Neoplanti” su razmišljali o osnivanju škole za crtani film u Novom Sadu iz koje bi se regrutovali novi mladi stvaraoci ovog filmskog žanra. Koliki značaj je Borislav Šajtinac imao u „Neoplantinoj” produkciji animiranog filma možda najbolje oslikava direktor Svetozar Udovički sledećim rečima:

Da se nije pojavio Borislav Šajtinac, da u „Neoplanti” ostvari svoje ambicije na planu animiranog filma, „Neoplanta” ne bi imala ovaj vid proizvodnje. Rezultati koje je postigao ovaj autor u zemlji, a naročito u inostranstvu, rodili su ideju da se u Novom Sadu osnuje škola za crtani film (ima preko 50 zainteresovanih mladih ljudi) koju bi vodio Šajtinac. Naravno, mi ne bismo želeli da imamo nove šajtince, nego bismo želeli da imamo nove ličnosti u ovoj proizvodnji, ali sa rezultatima koje je njihov učitelj postigao. Ova ideja je zanimljiva i za vojvođansku televiziju.[2]

Nakon smene rukovodstva u „Neoplanta filmu”, Borislav Šajtinac napušta „Neoplantu” i odlazi u inostranstvo gde nastavlja rad. Odlaskom Borislava Šajtinca u „Neoplanta filmu” je napuštena ideja stvaranja posebnog studija – škole animiranog filma, a zadržan je princip produkcije pojedinih autorskih projekata.

Borislav Šajtinac



[1] Dokumentacija I, str. 88.
[2] Isto.

Нема коментара:

Постави коментар