Produkcija dokumentarnih filmova u periodu 1966-1971

Najveći deo filmske produkcije „Neoplante”, činili su dokumentarni filmovi. U periodu 1967-1971. proizvedeno je 58 filmova, prosečno oko 11 godišnje. Najviše je proizvedeno redovnih autorskih filmova koje su predlagali i realizovali sami autori, ili su ih radili autori po izboru i pozivu „Neoplanta filma”. I u jednom i u drugom slučaju, predlozi su upućivani na konkurse Republičkog fonda za unapređenje kinematografije Srbije, odnosno Pokrajinske zajednice kulture. Gledano po tematici, „Neoplantin” proizvodni filmski program dokumentarnih filmova bio je vrlo raznovrstan i zanimljiv. Bilo je tu tema iz društvenog života, sporta, umetnosti, poljoprivrede, istorije, međunacionalnih odnosa itd. U ovom periodu, u „Neoplantinoj” dokumentarnoj produkciji, tri reditelja su dominantna: Branko Milošević, Miroslav Antić i Želimir Žilnik. Od ukupno 58 snimljenih filmova, oni su uradili 31. Ova tri autora su, u ovom periodu, dali pečat filmskoj proizvodnji „Neoplanta filma”. Uveli su, prema Vasiliju Kaleziću, tri filmska izraza:[1] ilustrativni – Branko Milošević, lirsko-vizionarski – Miroslav Antić i problemski – Želimir Žilnik.
Branko Milošević se više godina bavio amaterskim filmom i sarađivao sa televizijom. Snimao je dokumentarne filmove, zanatski korektno. Često je radio naručene dokumentarne filmove, koji sami po sebi nisu trpeli eksperimentisanje niti preveliku autorsku slobodu. To je bio jedan od razloga što njegovi filmovi nisu postizali neke zapaženije festivalske rezultate.
Miroslav Antić je, kao pesnik i književnik, svojim filmovima davao poetsku notu ulazeći mnogo smelije u kritički odnos prema savremenim društvenim problemima.
Želimir Žilnik je uneo potpuno nov, originalan filmski izraz u „Neoplantinu” produkciju dokumentarnih, ali i igranih filmova. Filmovima „Žurnal o omladini na selu zimi”, „Pioniri maleni...”, „Nezaposleni ljudi”, Želimir Žilnik i „Neoplanta film” su postali prepoznatljivi u jugoslovenskoj i svetskoj produkciji dokumentarnog filma.
Autori zapaženih, originalnih dokumentarnih filmova sa visokim umetničkim i estetskim kvalitetima, u ovom periodu u „Neoplanti”, bili su i Karpo Aćimović Godina, Nikola Majdak, Prvoslav Marić i drugi.  

Branko Milošević (reditelj), Petar Latinović (snimatelj) i Prvoslav Marić (asistent reditelja) na snimanju filma „Ovnova čast”



[1] Dnevnik, Novi Sad, 19. 05 1968.

Нема коментара:

Постави коментар